miercuri, 19 mai 2010

Activitate paranormala... Poate deveni povestea ta !



Nu stiu cum faceti voi, dar eu una imi procur filmele de pe ODC. Dau o cautare simpla "horror" sau "comedii" si imi apare o lista de filme. Aleg din toata lista aia un film al carui titlu mi se pare interesant. Daca titlul reuseste sa imi starneasca curiozitatea, inseamna ca nici filmul nu are cum sa fie naspa.
O alta metoda de a alege filme este site-ul Cinemagia. Intru si vad ce a mai aparut nou, citesc rezumatele filmelor si imi aleg de acolo ce e interesant de vazut si ce nu.

Acum cateva luni am intrat pe Cinemagia sa caut un film horror interesant. Nu unul anume. Cautam un film, pur si simplu, un film interesant la care sa ma uit. Am dat de "Paranormal Activity". Coperta dvd-ului interesanta, titlul filmului si el interesant..."Hmm, pare misto. Hay sa intru sa vad deste ce e vorba", mi-am zis.
Am intrat, m-am lamurit cu privire la film, l-am cautat repede pe ODC si seara aceleiasi zile m-am si uitat la el.
Mi-a placut!!! Chiar foarte mult. Asa de mult incat a ajuns sa fie filmul meu preferat. De ce? Va dau cateva argumente, nu inainte sa va ofer si cateva date de background ale filmului (pentru a intelege mai bine).

"Paranormal Activity" (Activitate paranormala)este un horror, productie americana, care ne prezinta drama prin care trec doi tineri indragostiti. Inca de la varsta de 8 ani, Katie (fata) este bantuita de un demon. Ajunsa la maturitate, ea observa ca, oriunde s-ar duce, demonul o urmareste si nu ii da pace. Cei doi lupta pentru linistea lor, dar in final mor!
Producatorii filmului sunt Steven Schneider si Jason Blum.
"Paranormal activity" a fost realizat cu un buget restrans (v-am precizat la final cat a fost bugetul, dar lasati aceasta informatie pe final)si a fost filmat cu o singura camera video. In final, a reiesit un produs ce dureaza 99 de minute.
In State, Paranormal Activity a fost lansat la data de 16 Octombrie 2009, iar in Romania lansarea a avut loc pe 8 Ianuarie 2010.

DE CE ESTE FILMUL MEU PREFERAT ?!

1. Pentru ca sunt pasionata de fenomene paranormale..si automat, ideea filmului mi se pare super misto.

2. Pentru ca este inspirat dupa fapte reale. Povestea a doi tineri, un baiat si o fata, care locuiau de ceva timp impreuna, visand la o viata si o familie normala. Fata era, inca de mic copil, bantuita de un demon. Se mutase din foarte multe case in care locuise, dar entitatea nu ramanea intr-o anume casa, ci o urmarea pe fata oriunde se muta. In final, cei doi tineri au murit din cauza acestei entitati care reusise, de-a lungul timpului, sa puna stapanire de trairile fetei.



Katie si Micha

3. Mi-au captat atentia inca de la inceput, inainte sa inceapa filmul propriu-zis, urmatoarele precizari : "producatorii multumesc familiilor lui Micha S.(baiatul) si Katie F.(fata), precum si politiei din Penasquitos pentru aceste imagini" . Finalul este asemanator, filmul se incheie cu urmatoarele cuvinte "Dedicated to Micha and Katie (dedicat lui/pentru Micha si Katie), iar mai jos este pusa o poza a celor doi tinandu-se in brate.

4. Detaliile care fac filmul sa para real sunt evidente inca de la inceput: precizarile (multumirile) producatorilor, precizarea locului in cate s-au petrecut intamplarile, preciarea zilelor exacte cand s-a intamplat fiecare eveniment ( ex: 2 octombire 2006 ; 8 octombrie 2006), precum si faptul ca numele personajelor din film sunt exact numele tinerilor care au murit in viata reala.
Toate aceste detalii, aparent prostesti, mi-au atras atentia din prima clipa, pentru ca, haideti sa recunoastem, cand auzi ca un film este inspirat dupa o poveste reala, iar toate amanuntele acestei povesti iti sunt relatate de la A la Z, fara nicio modificare, atentia ti-e furata cu totul,nu?!

5. Aproape toata actiunea se petrece intr-o casa. Persoaneje nu parasesc casa decat in doua momente, cand cei doi , Katie si Micha, stau in curtea casei. In rest, totul se petrece in casa tinerilor din Penasquitos. Pana aici nimic interesant, corect!
Modul cum se deruleaza actiunea in casa face filmul interesant.
Filmul este impartit in : zi si noapte. Am putea spune ca se aseamana cu basmul din acest punct de vedere : in basm exista taramul real si taramul ireal. In Paranormal Activity exista ziua, cand nu se petrece nimic ciudat. Cei doi cauta metode pentru a rezolva problema, Katie se intalneste cu prietena ei, etc, si noaptea, cand cei doi sunt treziti din somn de zgomotele facute de entitate, cand fata sta cate 2-3 ore langa pat, fiind posedata de demon, etc. Toate aceste momente din noapte si din zi sunt filmate cu o camera video instalata in diferite colturi ale casei. Ziua, Micha se plimba cu ea prin casa, pentru a filma tot ce il inconjoara, iar nopatea camera video ramane instalata undeva in fata patului, intr-un colt in care poate obtine imaginea intregii camere, in special a patului unde dorm cei doi.
Camera reuseste sa surprinda noapte de noapte fel si fel de intamplari ciudate: de la usa trantita, pana la urme de pasi.




6. Finalul mi se pare unul reusit. De ce? Tocmai pentru ca nu ma asteptam ca filmul sa se termine asa.
In ultima seara filmata de camera video (ultima noapte cand cei doi au mai trait), fata este iar posedata de demon. Ea se trezeste din somn, se rdica din pat si se aseaza in fata patului. Ramane acolo de la ora 12:00 (00:00) pana la ora 3:15, apoi fata iese din camera, coboara la parterul casei si incepe sa tipe. Prietenul sau, Micha, trezit din somn, coboara jos sa vada ce se intampla, banuind ca entitatea ii face rau lui Katie.
In tot acest timp, noi vedem imagini din dormitorul celor doi. Nu vedem in niciun moment unde anume se opreste Katie cand pleaca din camera si nu vedem nici ce se intampla intre cei doi indragostiti dupa ce Micha coboara si el, trezit fiind de urletele disperate ale prietenei sale.
Tot ce vedem dupa aceste faze este revenirea lui Katie in dormitor, pe bluza sa de pijama o pata mare de sange, iar ea oarecum indiferenta/inconstienta fata de ceea ce se intamplase.
E clar! katie era posedata in continuare de demon. Ea s-a asezat langa pat, loc unde a ramas aproxiamtiv 24 de ore, pana la venirea unei prietene in vizita, prietena care a alertat si politia in fnal.

S-a constatat ca Katie isi omorase logodnicul, iar in final Katie moare si ea.




Eu urmaresc in fiecare vineri de la ora 22:00, pe Discovery Channel, emisiunea "Fenomene stranii", in care ne sunt prezentate intamplari reale din viata unor oameni care s-au confruntat cu spirite, entitati, demoni.
In toate cazurile pe care le-am vazut in cadrul emisiunii, finalurile sunt fericite. Oamenii reusesc sa scape de aceste spirite, casele lor sunt purificate, iar vietile lor revin la normal.
Asa ma asteptam sa se intample si in finalul filmului. Imi imaginam ceva de genul: cei doi gasesc o metoda sa alunge demonul si reusesc sa isi gaseasca linistea.
Dar...dar...totul s-a intamplat exact invers! Si asta mi s-a parut foarte interesant.
Ne-am obisnuit cu totii,se pare, sa vedem un film, iar finalul sa fie unul siropos, perfect, demn de un final de telenovela. Chiar si la filmele horror este la fel.
Cate filme cu monstrii, creaturi, etc ati vazut, unde persoajele principale reusesc sa invinga "raul" si in final totul e "poveste"?! Cam toate sunt asa, nu?!
Ceva mai rar vedem un final trist, cum a fost cel din Paranormal Activity.

7. Dat fiind faptul ca ziua este liniste in caminul celor doi, noaptea unele momente sunt de-a dreptul impresionante. Unul dintre ele, care mi s-a parut foarte inspaimantator (pentru ca stam sa ne gandim ca el chiar s-a intamplat asa cum ne este interpretat si in film), este acela cand Katie este luata de picioare si trasa din pat de demon in timp ce aceasta dormea langa logodnicul sau.
In prima faza Katie nu isi da seama ce se intampla. Dupa ce se dezmeticeste, incepe sa il strige disperata pe Micha sa o ajute. Demonul reusise deja sa o traga pe fata afara din camera si sa o duca undeva in alta incapere a casei.
Povestind acum, pare usor comic, usor interesant, dar sa simti liniste..si..deodata..boom!!! Ramai surprins, poate si speriat.

8. Am citit si pareri ale altor oameni despre acest film. Unii spun ca este un film bun, altii spun ca este plictisitor sau prost realizat. Sa nu uitam ca filmul a avut la baza un buget de doar 11.000 dolari ( bugetul pentru achizitionarea unei masina),iar toate momentele au fost filmat cu o singura camera video (si nu vorbim despre o camera performanta, cum este in cazul altor filme, ci despre o camera video obisnuita).
Paranormal activity a avut incasari in primul week-end de 77,873 $ si incasari totale de 107,901,736 $, ceea ce demonstreaza ca este un film foarte bun, care merita vazut.

L-am vazut acum cateva luni, l-am revazut astazi, il voi revedea curand!

4 comentarii:

  1. Adevarat... Dar oarecum Activitate Paranormala 1 (filmul despre care ai povestit) este defapt sfarsitul povestii.. Va rog foarte frumos cei care au vazut activitate paranormala 1 sa se uite si la celelalte doua parti, caci cu ele vei intelege cel mai bine povestea. Eu am vazut toate partile si am ramas oarecum MARCATA de finalul [inceputul] Este un film foarte bun...in prima parte se bazeaza pe culpul format de Micha si Katie..In Activitate Paranormala 2 se filmeaza cu 6 luni inainte ca Micha si Katie sa moara.. Si in final , in Activitate Paranormala 3 cu un an inainte ca Micha si Katie, Danniel si Kristi [nu stiu sigur daca asa o cheama] sa moara. Acestia vizioneaza casetele de cand erau cele doua surori mici.
    Aceasta a fost parerea mea.
    P.S. : Uitati-va la celelalte doua parti.! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. M a speriat de moarte filmul am o frica care nu mai pot scapa

    RăspundețiȘtergere